Pan Neville Chamberlain byl za podpis Mnichovské dohody velmi dobře zaplacen
středa, 26. června 2019

26_0505dd5_2.jpg

Když se Neville Chamberlain vrátil domů a po podepsané Mnichovské dohodě, kterou s Adolfem Hitlerem stvořil, prohlásil, že dosáhl „míru pro naši dobu“. Vděčná Britská veřejnost - která netušila, jak katastrofálně Britský premiér podcenil Führerovy ambice – mu děkovala a poslala 20.000 gratulací, dopisů a dárků.

Nyní se však na veřejnost dostalo také to, že i Francouzi byli tak potěšeni, že se rozhodli koupit mu sídlo na venkově.

30. září 1938, jen den poté, co skončila Mnichovská konference, byl zřízen veřejný fond na zaplacení domu. O týden později sbírka vynesla téměř půl milionu franků - což odpovídá zhruba dnešní sumě 500 000 liber. 

Ministerstvo zahraničí Velké Británie bylo prý tehdy tímto znepokojeno. Pokud by předseda vlády nabídku odmítl, riskoval by, že urazí Francouze. Pokud by jí přijal, bude prý povinen navštívit svůj majetek a zajistit, aby byl řádně udržován. Nakonec bylo rozhodnuto, že to bude nejbezpečnější nabídku přijat.

To znamená, že pan ministerský předseda Velké Británie byl korumpován, za to, že předhodil Němcům Sudety!

Kdyby prý nedošlo k válce, byla by Mnichovská dohoda považována za významný úspěch.

Nějak nechápu, jak může někdo považovat za velký úspěch, v jakémkoliv kontextu, předhození území cizího státu agresorovi?!
 

Byl to zbabělec – nebo nebyl?!

Ve Velké Británii bylo ve třicátých letech masivní mírové hnutí a přezbrojení bylo značně nepopulární. Vzpomínky na I.světovou válku byly příliš syrové. V době Mnichova byla Británie zřetelně nepřipravena na válku, měla malou stálou armádu, která byla vybavena více pro koloniální policejní akce než kontinentální bitvy.

To nemění nic na tom, že toto velký politik nesmí nikdy udělat. A bohužel se zdá, že je ještě mnoho „Chamberlainů“ je v různých parlamentech a rozhoduje o osudu lidí bez jediné špetky odpovědnosti.

odkaz na fakta:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-7180897/Neville-Chamberlain-gifted-500-000-g-te-French-thank-appeasing-Hitler.html