V Iránu se konaly prezidentské volby.
pátek, 16. července 2021

36_66dcb7b5-77f2-4956-8842-c7a07eb1b38e.jpeg

To se nás může týkat více, než jsme si ochotni připustit. Na další 4 leté období vyhrál současný prezident Sayyid Ebrahim Raisolsadati – íránský konzervativní islamistický politik, muslimský právník. Raisi bude formálně uveden v prezidentský úřad 3. srpna 2021.

Není to pro nás tak nějak úplná výhra. Současný prezident Sayyid Ebrahim Raisolsadati totiž po atentátu na generála Qasema Soleimaniho varoval, že zabijáci Soleimaniho „nebudou na Zemi v bezpečí“ – to se týká těch, kteří atentát provedli, ale také politiků, kteří si atentát objednali – vše občané USA. Raisi důsledně odmítá možnost setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem.

On sám určitě nemá zájem spolupracovat s USA a na jaře tohoto roku (2021 – ještě v jeho minulém funkčním období) podepsal 25 letou spolupráci s Čínou. Čína poskytla Íránu technologické know-how pro rozvoj energetických zdrojů. Čínští inženýři také stavěli mosty, přehrady, železnice a tunely po celém Íránu.

Ale co je PODSTATNÉ, Čínští vojáci hlídají již několik měsíců Iránská ropná naleziště a ropovody a Čína k tomu pouze sdělila, že si od nikoho na světě nenechá vzít to, co si zaplatila. Pokud někdo tak učiní, hodlá použít armádu na ochranu Čínských zájmů.

Čína totiž nutně potřebuje ropu. Jde ekonomicky nahoru a potřebuje nejen suroviny, ale hlavně energii. Jen oproti loňskému roku Čína dovezla ze Saudské Arábie o 8,8 % více ropy než předchozí rok (spolehlivě násobně víc, než je kompletní spotřeba České republiky, aby jste si mohli udělat představu o jaké množství se zvedl tento dovoz).

• Čína pomohla Íráncům modernizovat armádu převodem vojenské technologie a prodejem ručních palných zbraní, taktických balistických a protilodních řízených střel.

• Čína pomáhala při rozvoji a modernizaci íránského jaderného programu.

• Čínské hodlá chránit íránský režim před dopady mezinárodních sankcí.

• Íránský režim považuje Čínu za potenciálního spojence proti USA a Peking považuje Írán za potenciálního partnera pro omezení vlivu USA na Blízký východ.

• Základem hospodářského partnerství mezi Íránem a Čínou jsou bohaté íránské energetické zdroje a rostoucí energetické potřeby Číny, a íránský režim nyní závisí na Číně jako jejím hlavním diplomatickém ochránci.

K tomu jak zasypává západní svět Rusko sankcemi se i Rusové postavili a začali více spolupracovat s Čínou a Iránem. Vztahy Íránu s Čínou a Ruskem budou pravděpodobně rozvíjeny v následujících dvou oblastech.

a) Čína a Rusko pravděpodobně přijmou další aktivní kroky k íránské jaderné dohodě

b) Čína a Rusko budou v rámci Organizace islámské spolupráce dále rozvíjet vztahy mezi Čínou, Ruskem a Íránem. V září má být nově zvolený prezident Íránu pozván na summit Organizace islámské spolupráce v Dušanbe. Jde o státy: Čínu, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán, Indii a Pákistán. Pozor, tohle již není maličkost, zatím má tato organizace potenciál 3 miliardy a 90 milionů obyvatel. Budou vyrábět a budou mít kam prodávat. EU bude mít ekologickou uhlíkově neutrální nekonkurenceschopnou ekonomiku. Tihle na to kašlou, ale ani nepředpokládají, že budou nějak výrazně dodávat do EU. Nebudou muset.

Závěrem chci připomenout fakt, že v Iránu jsou Čínští vojáci, kteří hlídají ropná naleziště a jsou ochotni se postavit komukoliv, kdo sáhne na Čínské zájmy. Rusko a Čína (přestože se doopravdu nemají radi – Čínsko/Ruská válka v roce 1969) byly dotlačeni neobratnou a hloupou politikou západu ke spolupráci.

Teď si Čína a Rusko díky neobratnosti západu přizvali k spolupráci dalšího spojence, který MÁ to důležité – ROPU a jaderný potenciál. Jenže do Iránu se již demokracie vyvézt nedá, to ohlídají Číňané.

Odkaz na zdroj: https://www.globaltimes.cn/page/202106/1227160.shtml